Ne işi yaparsanız başarılı olursunuz?

Hangi işi yaparsanız yapınız içinde tutku, adanmışlık ve cesaret varsa mutlaka başarılı olursunuz. Koçluk yaptığım danışanlarımın bir kısmında pişmanlıkla ilgili söylemler işittiğim olur. İşler her zaman iyiye gitmez bazı zamanlar duvara çarpılır ve sonrasında içeride sorgular başlar; “nasıl hata yaptım? Acaba beni bu hataya sürükleyen ne oldu? Bir daha bu hatayı yapmamak için ne yapmam lazım? Bu sorular uzar gider. Çözüm bulunmadıysa sonrasında pişmanlık başlar; “keşke yapmasaydım”, “bir daha asla böyle yapmam” sonra eski deneyimlerden yola çıkılır, hata yapmamak ve pişman olmamak için adım atılamaz, harekete geçilemez olunur sonuçta konfor alanında kalınır. Peki bu durumları nasıl kontrol edebiliriz? Sizlerle paylaşmak istediğim 6 adımlık bir formülüm var:

1- Hangi işi yaparsanız yapın severek yapın, sonuçları ne olursa olsun bundan vazgeçmeyiz mutlaka size başarıyı getirecektir. Yaptığınız her ne ise yaparken öf pöf demiyorsanız ve keyifle yapıyorsanız bu yeterli.
2- Sevdiğiniz işte az ya da çok kazanmak önemli değil. Sabırlı olursanız zaman içinde çok kazancın yollarını keşfedersiniz. Unutmayın sevdiğiniz iş sizin içsel motivasyonunuzu arttırır.
3- İçsel motivasyonunuzu arttırmak için kendinizi sürekli geliştiriniz. Bol bol biyografi okuyunuz Başkalarının yaşanmış başarı hikayeleri içinde bulacağınız hazineler var.
4- Denemekten vazgeçmeyin. Ne kadar çok denerseniz o kadar çok öğrenirsiniz. Az deneyen pişman olur, çok deneyen ise başarılı olur. En kötü ihtimal çok denedim dersiniz.
5- Kendinize güvenin, bunu yapabilmek içinde kendinizi iyi tanıyın. Koçluk alabilirsiniz. Kendinize koçluk yapabilirsiniz. Bu konuda kitaplar okuyabilirsiniz. Kendinize soracağınız açık uçlu ve güçlü sorular sizi hedeflerinize daha da yaklaştırır.
6- Pişman olmak yerine ben bir karar verdim şimdi yeni bir karar veriyorum yaklaşımını benimseyiniz. Bu şu demek; insan bir karar alır ve bu kararı alırken bildiği öğrendiği bilgiler ile hareket eder. Sonrasında zaman geçer araya başka öğrenimler girer ve geçmişte alınan karara bakış açısı değişir. İşler ters gittiyse aldığı geçmişteki karardan pişman olunur. Aslında alınan ikinci kararda arada yeni deneyimler öğrenildi bunu da hesaba katmak gerekir. Pişmanlık duymak yerine her seferinde “yeni bir karar alacağım” demek çok daha avantajlı.

Hedefinize odaklanmak için önce hedefiniz olması gerekir. Hedefinizi doğru koyabilmek içinde potansiyelinizi keşfetmeniz, planlı ve disiplinli bir şekilde harekete geçmeniz gerekir. Yolda bol miktarda engeller olacak. Unutmayınız bu engeller sadece size özel değil yeter ki aşmak isteyin. İsterseniz engelleri aşmanın yollarını bulacaksınız. Tutku, adanmışlık ve cesaretiniz varsa engellerin fazla önemi yoktur.

Tuna Aktuna
PCC (Professional Coach Certificate)
Executive & Team Coach
www.tunaaktuna.com